Aktier för nybörjare

Vi presenterar dig nybörjarguiden för den som vill börja med sparande och handel med aktier. Guiden förklarar vad aktier faktiskt är, hur du bör tänka runt sparande samt hur man handlar med aktier och allt annat du kan tänka dig behöva veta. Med “aktier för nybörjare” får du kött på benen att aktiespara direkt.

Bästa aktiemäklare just nu – Juli 2024

AktiemäklareLäs mer om produkt
Gå till hemsida
Gå till hemsida

I korthet: Aktier för nybörjare

  • En aktie är en andel i ett bolag.
  • Aktiepriset påverkas av hur företaget presterar samt marknadens tro på det. 
  • Att handla med aktier är inte riskfritt – dina investeringar kan alltid tappa i värde. 
  • Historiskt har aktiehandel varit den bästa investeringsformen.
  • Att handla med aktier har aldrig varit enklare – kom igång på fem minuter!

Vad är aktier & aktiehandel?

Aktier är ägarandelar i specifika företag. Många bolag, däribland majoriteten av världens största, är noterade på en börsmarknad och att bli delägare via aktiehandel i dessa är hur enkelt som helst.

Genom att köpa aktier i ett bolag blir du alltså delägare och din investering kommer att påverkas positivt eller negativt beroende på hur företaget presterar; marknaden och marknadens tilltro till företaget. Du blir med på resan tillsammans med företaget, dess representanter samt andra aktieägare. 

När ditt aktieköp är gjort, hamnar du i ett dataregister som säkerställer ditt ägarskap i företaget. Med andra ord sker detta digitalt. 

Anledningen till att bolag entrar en börsmarknad samt ger ut aktier är enkla; man får in kapital via detta och kan växa därifrån.

Öppna konto för att börja med aktier

För att komma igång och börja handla med aktier behöver du öppna ett konto hos någon börsmäklare – och vi på Aktiekunnig.se rekommenderar Avanza eller Nordnet. Dessa är enkla att använda, billiga och erbjuder alla funktionaliter som behövs under din aktieresa.

Nedan förklarar vi steg för steg hur processen ser ut när du vill öppna ditt konto för att handla med aktier. Det bästa av allt? Det tar inte mer än några minuter!

  1. Gå till Avanza Bank via denna länk & öppna ditt konto med BankID.
  2. Öppna ditt aktiekonto med ISK eller Kapitalförsäkring. Vi rekommenderar främst ISK tack vare den låga beskattningen, enkelheten samt automatiseringen i samband med din deklaration.
  3. Gör en insättning till kontot från din bank. Via Trustly eller Swish får du in kapitalet på ett ögonblick.
  4. Gå till börsen och plocka ut en eller flera aktier. Under tiden börsen är öppen kan du köpa och sälja precis hur du vill. 

Aktiehandel är enkelt och nybörjarvänligt

Under inte minst det senaste par decennierna har aktiehandel mer eller mindre blivit en folksport och en av anledningarna är den så starkt ökande tillgängligheten; att det blivit så pass enkelt och nybörjarvänligt. Så har det kunnat bli tack vare moderna internetmäklare som just nämnda Avanza.

En vanlig missuppfattning är att man behöver en större klumpsumma för att börja med aktiehandel, men så är inte fallet. Det allra viktigaste när det kommer till börsen, aktier samt avkastning är att man har tid på den. Regelbundna och små insättningar kan växa avsevärt till framtiden.

Tjäna pengar på aktier som nybörjare

Den som investerar i aktier har ett fundamentalt mål med det: att tjäna pengar. Som nybörjare kan det vara svårt att veta; hur gör man det? Vilka fallgropar finns? Vad är riskerna?

Man ska påminna sig om att aktiehandel alltid är en risk och någon garanti för avkastning existerar ej. Däremot finns det stora möjligheter att tjäna större summor när man är investerad på aktiebörsen, och man behöver inte spendera speciellt mycket tid för att bygga en aktieportfölj som kan leverera. 

  • Kursen och aktiepriset ökar: Primärt är det när priset på ett bolag, eller värderingen, höjs som du tjänar pengar på aktier. I samband höjs alltså aktiens värde från vad det tidigare stått i – och din investering är värd mer. Vid en försäljning skulle du då få ut mer pengar per aktie än vad du tidigare investerat. 
  • Utdelningar: Många börsnoterade bolag ger även utdelningar till sina aktieinvesterare, och det är ett vanligt sätt för investerare att tjäna pengar. Generellt sker utdelningar från bolag som går bra och med vinst, helst över en längre tid. Utdelningen beräknas utifrån företagsvinsten och är ett sätt för bolaget att ge tillbaka till sina investerare.

Om man vill tjäna pengar på aktier som nybörjare rekommenderar vi främst att investera i kvalitativa bolag och inte ”gambla” för mycket på börsen. Dessutom måste man ha tålamod eftersom marknaden under perioder kommer gå sämre, vilket innebär att under perioder kommer ens aktier mest sannolikt tappa i värde.

Bästa aktiemäklare för nybörjare

Vilket alternativ är bäst när det kommer till aktiemäklare specifikt för nybörjare? Det kan i viss mån skilja sig beroende på vilken typ av aktiesparande vi pratar om – svenskt eller internationellt; stora eller små summor?

Dock finns det ett antal faktorer vi ser vara förekommande när en nybörjare letar efter en aktiemäklare att handla hos.

  • Låg courtage & låga avgifter.
  • Gratis att öppna ditt konto.
  • Enkel och lättnavigerad plattform.
  • Ett brett utbud av aktier, inte minst svenska sådana.
  • Att det finns en statlig insättningsgaranti.
  • Bra och tillgänglig kundtjänst

Våra absoluta favoriter och enligt oss bästa aktiemäklare för den som vill komma igång med aktier och således ingår i kategorin nybörjare är Avanza, tätt följt av Nordnet och sedermera är det en bra bit bakåt till övriga alternativ.

Hos dessa två nätmäklare får man dessutom gratis aktiehandel, helt courtagefri, upp till 50 000 kronor, de erbjuder ett fantastiskt utbud av marknader och handelsplatser samt har superenkla plattformar med lättillgänglig kundtjänst.

  1. Avanza: Bäst i test för nybörjaren.
  2. Nordnet: Fullfjädrat alternativ med lågt courtage.
  3. eToro: Bra alternativ för den som vill investera i utländska aktier.
  4. Swedbank: Courtagefritt upp till sexsiffrigt.
  5. Handelsbanken: Enkel plattform & bra app.

Tips till nybörjaren som vill bygga en aktieportfölj

Så, känner du dig redo att starta äventyret? Aktier är en folksport och en väg mot en finansiellt bättre framtid, oberoende av om man är en liten eller storsparare. Här levererar vi på Aktiekunnig.se våra främsta tips till den som vill bygga sin aktieportfölj från scratch.

  • Registrera dig hos en nätmäklare. De mest populära alternativen är Avanza och Nordnet, som vi starkt rekommenderar. Trots en nybörjarvänlig plattform finns det ett oslagbart urval av aktier, marknader och även andra tjänster som kan finnas till intresse. 
  • Skapa ett aktiekonto, ISK eller KF. Vanligast är det för gemene man att skapa ett Investeringssparkonto (ISK) till följd av dess låga beskattning och enkelhet i samband med deklaration. Däremot är Kapitalförsäkring (KF) också populärt och det inte minst för folk som handlar med mer utländska aktier, alternativt inte har en fast boendeplats i Sverige.
  • Gör regelbundna insättningar. Att vara konsekvent är A och O när det kommer till aktier och att skapa sig en aktieportfölj. Även om det kan kännas omotiverande att sätta in pengar på en blodröd börs, en som trendar i fel håll, ska man vara konsekvent och inte se kortsiktigt. Att fortsätta investera, oavsett börsklimat, är vad vi rekommenderar. 
  • Köp aktier i välkända och stora bolag. Genom att investera mer tryggt slipper du tänka så mycket på din aktieportfölj efter att köpen gjorts. Denna form av investeringar är ändå bäst på lång sikt. Man kan dessutom köpa investmentbolag för större bredd mot fler branscher samt företag. 
  • Diversifiera din portfölj. Vilket bolag som helst kan utvecklas i fel riktning, hur bra framtidsutsikterna än må se ut. Dessutom kan vissa branscher (oväntat) tappa mark i världsekonomin och därför är det viktigt att vara väldiversifierad när det kommer till marknader, länder, branscher samt företag. Desto fler ägg i en korg, desto mindre riskfylld och volatil kommer din portfölj vara.

Om du är ute efter mer konkreta tips för de bästa aktierna just nu har vår redaktion sammanställt deras tankar om börs- samt aktieåret 2024.

Aktiemäklare för nybörjare

När det kommer till valet av aktiemäklare är det av största vikt att man tar kloka beslut i form av aktiemäklare man ska handla sina aktier på. Som nybörjare kan det förstås vara svårt att veta vad man ska tänka på – och just därför finns informationskällor som vi på Aktiekunnig.se.

När det kommer till priset för aktieköp, användarvänlighet, utbud av aktier samt plattform – de i särklass viktigaste faktorerna när man väljer sin nätmäklare – anser vi Avanza vara det solklara valet. Hos dem får man allt som behövs i början, men också hela paketet för den mer erfarne och krävande aktieinvesteraren.

Däremot är nätmäklare som Nordnet samt eToro mer eller mindre fullfjädrade utmanare. Oavsett vilken av dessa tre man väljer, är vi övertygade om full kundnöjdhet. Dessutom kan man testa flera aktiemäklare, investera mindre klumpsummor hos alla, och testa sig fram. Då kan man även dra nytta av courtagefri handel för nya kunder. 

  • Avanza
  • Nordnet
  • eToro

Avanza

Avanza är det ultimata valet när det kommer till att handla med aktier. Men varför? Användarvänligheten sätts alltid främst, tillgängligheten är obegränsad i form av desktop, mobil och app samt att man får tillgång till det främsta utbudet av aktiemarknader och aktier. Här går du helt enkelt inte miste om någonting. 

Glöm inte bort att nya kunder hos Avanza får courtagefri handel upp till 50 000 kronor. Detta innebär att du inte betalar ett öre på varken dina insättningar eller aktieköp – att de helt enkelt bjuder bort den kostnaden, som senare tillkommer men alltjämt är låg. 

Nordnet

Uppstickaren och den främsta utmanaren till ovanstående Avanza är Nordnet, som också erbjuder en fullfjädrad plattform för aktiehandel. Oavsett om du är välbevandrad inom aktier eller en nybörjare kommer Nordnet uppfylla dina krav. 

Plattformen är enkel, utbudet täcker allt från mängder av inhemska börser till internationella sådana. Som ett extra plus är avgifterna bland de lägsta avgifterna för courtage på marknaden. Här får du allt du behöver som ny på aktiemarknaden.

eToro

eToro är en mer exklusiv nätmäklare för aktier, men för den som främst är intresserad av internationell handel och inte minst amerikansk sådan bör de ses som ett mer än tänkbart alternativ. Den europeiska aktiemäklaren används brett över kontinenten och sticker främst ut med deras kostnadsfria handel på USA-aktier. 

En annan fördel med eToro är att man kan dela med sig av samt ta del av andras aktieportföljer via deras sociala verktyg. Med andra ord kan man kopiera någons portfölj, vilket kan passa en nybörjare extra bra.

Aktieinvesteringar för nybörjare

När man öppnat sitt konto för att börja spara i aktier, är nästa beslut vilka specifika aktieinvesteringar man vill göra. Som nybörjare, eller för den delen vem som helst utan extremt specialistintresse, bör hålla det enkelt och då finns ett antal olika alternativ till rimliga former av investeringar. 

Detta inkluderar exempelvis aktiefonder, investmentbolag samt svenska aktier – alla med olika för- samt nackdelar. Nedan ser du den fullfjädrade listan av rekommenderade former av aktieinvesteringar för dig som är ny på börsen.

  • Svenska aktier
  • Utländska aktier
  • Investmentbolag
  • Utdelningsaktier
  • Aktiefonder

Svenska aktier

En svensk aktie är en sådan som finns noterad på någon av de svenska börserna och oftast är de starkt förknippade med landet; har större delar av deras verksamhet på den eller är riktad mot svenska investerare. Här hittar du allt från småbolag på mindre börser till stora pjäser som Volvo eller Investor. 

Att investera i svenska aktier är billigt som medlem hos exempelvis Avanza. Dessutom är det, som svensk, enkelt att hålla koll på bolagen och via ett ISK-konto blir skatten minimal. Våra börser innehåller mängder av kvalitetsbolag inom bland annat industri och IT. 

Exempel på svenska aktie-börser är:

  • Stockholms OMX
  • First North
  • Nordic MTF
  • Sportlight Stock Market
  • NGM-börsen

Utländska aktier

Det finns definitivt stora fördelar med att åtminstone vara delvis exponerad mot utländska aktier samt marknader med sin portfölj. Detta eftersom man får tillgång till mängder av stora, kvalitativa samt internationella bolag och dessutom då blir får viss minskad risk med exponering mot andra valutor och andra ekonomier än den svenska, som i det hela stora är en liten sådan.

Här kan man rikta sig mot exempelvis den amerikanska aktiemarknaden, som utöver just den svenska är den mest populära bland investerare i Sverige. Det finns också tillgång till tillväxtmarknader och mindre utvecklade ekonomier, vilket förvisso kan vara med riskfyllt – men också ge möjligheter till god avkastning.

Kom ihåg att växlingsavgift till andra valutor, källskatt samt annan courtage kan gälla för den som handlar med utländska aktier. Läs på hos din aktiemäklare!

Investmentbolag

Investmentbolag är extremt populära att investera i – och det är inte svårt att förstå varför. Det är någonting som vi på Aktiekunnig.se rekommenderar starkt; att hitta starka investmentbolag med fin historik av avkastning.

Ett investmentbolag är ett bolag som investerar i andra företag och när du köper aktier i ett sådant, köper du i viss mening en andel av deras portfölj – fastän aktiepriset också påverkas av marknadens tro på bolaget snarare än enbart resultat. Med andra ord får man stor spridning via en investering i investmentbolag.

Exempelvis kan ett investmentbolag köpas med rabatt (får tillgångarna/företagen till mindre än deras totala värde) eller premie (får tillgångarna/företagen till högre pris än deras totala värde).

Många har svårt att skilja investmentbolag från fonder. En av de större skillnaderna handlar dock om att investmentbolagen kan handla i såväl noterade som onoterade företag samt att det är mer regel i dem att ledningen också sitter på större aktieinnehav.

Exempel på populära investmentbolag är:

  • Investor
  • Svolder
  • Latour
  • Kinnevik
  • Berkshire Hathaway

Utdelningsaktier

Utdelningsaktier behöver nödvändigtvis inte vara bra bolag, men att de delar ut pengar till sina aktieägare är åtminstone ett kvalitetstecken, inte minst om de har så under en längre historisk tid. Vad det innebär är att företaget delar ut en del av deras totala vinst till de som har aktier – och dessa landar på deras aktiekonton.

Varför detta är en form av aktier du som nybörjare på börsen borde kika efter är tydligt; om bolaget är villigt att dela med sig av dess vinster – finns det sannolikt en finansiell trygghet bakom beslutet. Ett beslut som tas för att locka in fler investerare.

Det finns massvis av stora bolag bekanta för svenskar med utdelningsaktier, som exempelvis Hennes & Mauritz, Swedbank och Telia.

Aktiefonder

Aktiefonder passar den som vill investera minimalt med tid, men ändå få en bra exponering mot bra och stora bolag på börsen. Via en aktiefond, som kan vara både aktivt eller passivt förvaltade, kan man få bred exponering mot flera av världens största marknader samt företag. Detta sparande kan dessutom skötas helt automatiskt, med auto-insättningar samt köp på exempelvis månadsbasis.

När man köper aktier via en aktiefond betalar man bara en liten avgift till förvaltarföretaget och kan därefter luta sig bakåt. Inga anledningar till att följa världsekonomin in i minsta detalj eller köpa och sälja på enskilda nyheter – utan passar perfekt för långsiktigt samt regelbundet sparande.

Om man kollar på statistik är det faktiskt extremt få investerare i enskilda aktier som förmår att slå breda indexfonder över tid, så det kan även löna sig finansiellt att ta den “enkla vägen” när det kommer till exponering mot aktier.

Lära sig om aktier och fonder

Tack vare internet och nätmäklarna inom aktier har det successivt blivit mycket enklare att lära sig om fonder samt aktier. Därutöver blir också processen av att faktiskt investera detsamma. Allt som krävs nu för tiden är en internetuppkoppling och ett BankID, när man det facto vill köpa aktierna.

Även om det finns ett brett utbud av material där ute, har vi på Aktiekunnig sett ett hål i marknaden – att få all den här informationen samlad på ett och samma ställe. Precis av den anledningen har vi lanserat hemsidan – som ett samlingsställe, en uppslagsbok, för nybörjaren på aktier i synnerhet och börsen i allmänhet.

Andra tips för att lära sig om aktier är: 

  • Specialisera dig. Världen runt aktier och investeringar är enorm – och att nischa in sig på enskilda marknader, industrier och företag kan vara en vinnande strategi. Ju mer kunskap du har, desto bättre beslut kan du ta när det kommer till aktiehandel. Starta åtminstone med att läsa på specifikt om en bransch och ta det därifrån.
  • Läs aktieböcker. Även om det finns mycket information på nätet, blir det inte ett djupdyk likt via böcker när det kommer till kunskap. Det finns många bra aktieböcker för nybörjare såväl som experten. Här finns det såväl engelskspråkiga som svenska böcker att hugga in på.
  • Gå en kurs i aktiekunskap. Dessa kurser finns både online och i fysisk form, för allt från nybörjaren till proffset. Även om det kan vara extremt nyttigt att gå en kurs i aktiekunskap skulle vi rekommendera att åtminstone läsa lite om grunderna på egen hand dessförinnan – för att få ut det mesta av kurserna. Man kan hitta kurser på olika universitet samt från diverse organisationer.
  • Tid, tid, tid. Precis som med allt annat kommer du behöva spendera tid på studerande för att få en bred kunskap om aktier. Med andra ord: var redo att lägga ner jobbet. Det kan mycket väl bli den mest lönsamma tiden du någonsin spenderat i framtiden.
  • Ta del av allt vårt innehåll på Aktiekunnig. För fundamental kunskap om aktier, aktiehandel och investeringar i allmänhet är vi din hjälpreda på nätet. Här finns allt från förklaringar om olika begrepp, grundläggande aktiekunskap samt tips på enskilda aktier. Allt om aktier på ett och samma ställe!

FAQ – Aktier för nybörjare

Vad är aktier?

Aktier är kort och enkelt ägarandelar i ett bolag. Dessa kan vara både noterade eller onoterade.

Hur börjar man med aktier?

Ta del av information på nätet, tala med andra som kan mycket om ämnet samt skapa ett konto hos en aktiemäklare. Tid på börsen med aktier är viktigt, men se till att vara smart med ditt sparande och inte förhastat kasta dig in i någonting du inte har koll på.

Vilka aktier är bra för nybörjare?

Stora och trygga bolag med historiskt bra avkastning är att rekommendera att köpa aktier i som nybörjare. Generellt är de mer stabila och man behöver inte hålla alltför nära koll på bolaget; vad som händer vecka in och vecka ut. Exempel på bra aktier för nybörjare är Investor, Lundbergföretagen och Volvo.

Hur mycket pengar behövs för att börja med aktier och aktiehandel?

Faktum är att man inte behöver mer än en (1) krona för att börja med aktiehandel. Däremot kostar många aktier tiotals kronor, eller till och med hundratals, och då behöver man minst den summan för att kunna köpa den specifika aktien. Vi rekommenderar att börja smått, inte minst med pengar man har råd att bli av med, när det kommer till aktier.

Hur mycket kostar det att köpa aktier?

Det beror på vilken börsmäklare du använder samt vilken courtage-klass du tillhör. Hos exempelvis Avanza kan man betala så lite som 0,069% av transaktionen i courtage, vilket är kostnaden för ett aktieköp.

Hur stor avkastning kan jag räkna med på aktier?

Det är omöjligt att spå framtiden, men historiskt sett har den som investerat i stora och bra bolag kunnat räkna med ungefär 6-10% i årlig avkastning. Detta är dock ingen garanti för fortsatt avkastning och man ska alltid veta att det innebär en finansiell risk att äga aktier.