Bästa sättet att investera pengar

Det finns hur många möjliga sätt att gå till väga, men vilket är det bästa sättet att investera pengar? Något solklart svar finns inte, utan beror på vad du har för mål och förutsättningar – men en sak är solklar: du kommer ångra dig om du inte någonsin börjar investera pengar. 

Här kommer vi ta er läsare genom olika vägar till att investera pengar och hjälpa dig att ta det bästa beslutet just för dig och din situation. Vi kollar på investeringar som aktier, fonder, fastigheter samt kryptovaluta. 

Häng med!

Om att investera pengar

Investeringar finns i alla olika tänkbara former och en investerares mål är alltid detsamma; att värdet på investeringen ska höjas. Nuförtiden pratar man framförallt, utan att utesluta annat, i fyra olika klassiska folkinvesteringar; aktier, fonder, fastigheter och kryptovaluta.

  • Aktier: Köp in dig i ett företag och din investering följer bolagets akties värdeutveckling. Här får du på egen hand hitta företag som du tror på, kortsiktigt eller långsiktigt, och vara med på resan.
  • Fonder: Här låter du en fondförvaltare ta hand om din investering och – i princip alltid – betala en avgift för det. Dessa kan innehålla aktier, men exempelvis även räntepapper och obligationer. Generellt innebär detta större bredd än att investera i unika värdepapper. 
  • Fastigheter: Ett av de mest klassiska sätten att investera pengar på är i fastigheter. Om man tror att marknaden, eller ett specifikt prospekt, kommer öka i värde kan man köpa det och sälja vid ett senare tillfälle. 
  • Kryptovaluta: Med bland annat Bitcoin och Etherium har krypto blivit ett av de mest populära sätten att investera sina pengar i under de senaste åren. Generellt ses detta som en betydligt mer riskfylld investering, både när det kommer till underliggande värdefundament och säkerhet på plattformarna man köper samt säljer på.

Investera i aktier

När du köper en aktie köper du, utöver eventuell makt i bolaget, ett företags nuvarande marknadsvärdering – med målet att den värderingen ska höjas med tiden, i samband med finansiella framgångar för bolaget; alltså att tjäna pengar på aktiehandel.

Ett aktiepris påverkas av en rad olika faktorer, som den världsekonomiska statusen eller rykten. Över tid vill dock marknaden se välskötta finanser, vinster och tillväxt. 

När du investerar i aktier rekommenderar vi att titta på ett större antal företag från olika branscher, marknader och nischer. Detta för att öka din exponering mot världsekonomin och således minska riskerna. 

Värt att anmärka är att Stockholmsbörsen snittat runt 10% tillväxt varje år under de två senaste decennierna – och man kan med enkelhet få exponering mot de största bolagen, såväl som mindre sådana, via enskilda aktieköp. Om man behöver inspiration har vi på redaktionen satt ihop en guide om de bästa aktierna för 2024, enligt oss.

Så, varför ska jag titta på aktieinvesteringar?

  • Med en smart ihopsatt aktieportfölj kan du bygga en ränta på ränta-maskin och se stor tillväxt på dina investeringar. Aktier har historiskt varit en av de bästa sätten att investera sina pengar på. 
  • Du får välja ut bolag som du personligen tror på och slipper exponering mot sådant du inte tror på. Här höjs kraven på dig något, men det kan också vara en fördel. Kom dock ihåg att det exempelvis finns utdelningsaktier och med sådana får du bredare exponering mot många företag. 

Läs även aktier för nybörjare – den ultimata nybörjarguiden för dig som vill komma igång med investeringar i aktier.

Investera i fonder

Genom att investera i fonder så lämnar man makten i händerna på en fondförvaltare och detta sker i regel till en viss avgift, vars storlek varierar och bland annat beror på huruvida en fond är aktivt eller passivt förvaltad. Med andra ord; du betalar någon för att förvalta din investering.

Fonder kan se extremt olika ut från fall till fall; de kan, som nämnt, exempelvis vara passivt eller aktivt förvaltade. De kan också innehålla allt från räntepapper till nämnda aktier. För den som investerar lite mer på sikt rekommenderar vi dock aktiefonder samt fonder med låga avgifter. För den lite mer färska i världen om investeringar finns det utmärkta fondval i form av billiga indexfonder som Avanza Global eller Nordnet Aktiefond Index. 

För den som investerar i fonder rekommenderar vi följande: 

  • Se till att fonden primärt innehåller aktier om du har en sparhorisont på över fem års tid. Gärna en passivt förvaltad indexfond då dessa historiskt tenderar att prestera bättre än aktivt förvaltade fonder och dessutom är betydligt billigare.
  • Kolla alltid hur stor avgiften är. Hög avgift riskerar att bli extremt dyrt över många års tid, även om det inte nödvändigtvis låter så illa. Det finns massvis av bra fonder att investera i till under 0,20% i avgift. Sikta på det!
  • Fonder passar nybörjare perfekt. Detta eftersom man lämnar sitt förtroende, och kapital, i händerna på någon annan – någon som är en expert inom området.

Investera i fastigheter

Att investera i en fastighet, som att köpa en bostadsrätt och se värdet öka med tiden, tillhör en av de mest traditionella av investeringar. En väldigt stor andel svenskar kommer också göra minst en sådan investering under deras liv. Vanligast är det, som nämnt, att köpa en bostad man sedermera också bor i för att den med tiden ska öka i värde parallellt. Andra, som har ett större fritt kapital, köper flera bostadsrätter; renoverar och säljer vidare eller hyr ut dem.

Ett annat sätt är att investera i aktier eller fonder som är riktade mot fastighetsbolag. En känd aktie inom fastigheter är Balder, vars affärsidé är att förvalta samt vidareutveckla kommersiella fastigheter inom Norden.

Investera i krypto

Ett antal år efter att Bitcoin lanserades under 2008 växte marknaden för kryptovalutor explosionsartat och numera finns det en uppsjö av alternativ för den som vill investera sina pengar i krypto. Störst är alltjämt Bitcoin, som skapat många nya mångmiljonärer, och andra populära kryptovalutor är Etherium samt Solana.

Krypto har haft en extrem värdeutveckling under det senaste decenniet och varit den mest lönsamma av investeringar jämfört med de övrigt nämnda. Detta gäller emellertid enbart de stora valutorna, samt om man köpt och behållit snarare än tradeat.

Andra faktorer som lockar med att investera pengar i krypto är att man kan investera 24 timmar om dygnet, året, om, samt att hela ekosystemet är decentraliserat och inte påverkas direkt av centralbanker eller regeringar.

Man ska komma ihåg att krypto-investeringar innebär en enormt uppskruvad risk och det stärker betydelsen av att alltid läsa på extra noga, såväl när det kommer till specifika kryptovalutan som plattformen man investerar på.