Bästa fonderna

Fonder är ett lika populärt val när det kommer till investeringar. Att navigera sig rätt kan dock vara svårt och därför har vi på Aktiekunnig.se skapat den här sidan där vi tipsar om bästa fonderna för 2024. 

Vi kollar exempelvis på våra totala favoritval, men också inom kategorier som bäst fonder för nybörjare, bäst indexfonder samt bäst fonder för långsiktigt sparande.

Genom den här sidan hoppas vi att du hittar din nästa fond att investera i, men kom ihåg: investeringar innebär alltid en risk och den här sidan ska enbart läsas som inspiration – inte rådgivning. 

Bästa fonderna för 2024 – våra tips

Genom alla olika kategorier har vi utsett de bästa fonderna till våra besökare under 2024. Med våra tips har man fundamentet till att skapa en fondportfölj som håller i alla väder; med inriktningar åt såväl inhemskt som globalt, mer nischat och brett.

Nedan finner ni våra topp tio-tips till bäst fonder att köpa för 2024.

  1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  2. Länsförsäkringar Global Indexnära
  3. Avanza Zero
  4. Avanza Global
  5. AMF Aktiefond Småbolag
  6. Swedbank Robur Technology A
  7. Länsförsäkringar USA Index
  8. Nordnet Indexfond Sverige
  9. PLUS Allabolag Sverige Index
  10. Swedbank Robur Ny Teknik

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Spiltan Aktiefond Investmentbolag är en extremt populär fond bland svenska sparare och det är inte svårt att förstå varför – faktum är att det är vår absoluta favorit. Genom fonden får du primärt exponering mot ett antal olika svenska investmentbolag, så som Investor och Industrivärden, och den totala vikten är mot fler än 75 börsnoterade bolag.

Eftersom fonden är passivt förvaltad möjliggör det en låg avgift om 0,20%, vilket är under snittet för klassiska indexfonder. Sedan en lång tid tillbaka har de slagit de dessutom traditionella svenska indexen med råge. 

Genom Spiltan Aktiefond Investmentbolag får du som sparare såväl bredd som spets i din portfölj. Givet val för både nybörjaren och proffset.

Länsförsäkringar Global Indexnära

Länsförsäkringar Global Indexnära är en av de bästa fonderna på marknaden för svenska sparare, anser vi på redaktionen. Här får du en bred indexfond som har sina innehav inom en rad olika internationella branscher. Man får en bred riskspridning globalt, inom olika marknader och detta till en låg avgift om 0,20%. 

Avanza Zero

Med Avanza Zero får nybörjaren ett perfekt alternativ till månadssparande. Fonden är helt avgiftsfri och har haft dito sedan lanseringen 2006. Den är helt passiv och följer SIX30RX-indexet, vilket inkluderar de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

Fonden har i princip förmått att följa indexet till punkt och pricka, vilket gör den till ett tryggt sparval. Här följer mer eller mindre svensk ekonomi och börs, så man kan bara låta månadssparandet klickas in utan större behov av att oroa sig av tillfälliga svängningar i världsekonomin.

Avanza Global

En billig globalfond hör hemma i vilken fondportfölj som helst och Avanza Global är utan tvekan ett av de bästa alternativen. Minst 85% av fonden placerar i mottagarfonden AMUNDI INDEX MSCI World och utgör en bred exponering mot utvecklare globala aktiemarknader, inte minst USA.

Avgiften är på så lite som 0,07%, vilket ska understrykas vara underrapporterat eftersom den placerar i just en mottagarfond. Hur som helst är det ett billigt, brett och bra alternativ för regelbundet sparande mot globala marknaden inom exempelvis informationsteknik, finans och fastighet samt hälsovård.

AMF Aktiefond Småbolag

Det finns även vassa och aktivt förvaltade fonder att överväga till sin fondportfölj och AMF Aktiefond Småbolag är definitivt en sådan. Trots dess aktiva förvaltning är avgiften förhållandevis låg om 0,42% och förvaltaren inriktar sig på små samt medelstora bolag inom Sverige primärt, men också med 25% av värdet mot övriga Norden.

Avkastningen har varit sisådär de senaste par åren, men vi har förtroende till strategin och ser fonden som ett vettigt innehav till en mindre totalprocent av portföljen för lite extra spets. 

Bästa fonderna för långsiktigt sparande

För den långsiktiga spararen är fonder – speciellt aktiefonder, menar vi – ett utmärkt val. Med fonder kan man på ett enkelt sätt spara regelbundet, månad efter månad, utan att behöva sätta sig alltför djupt i börsen och världsekonomin. Det fina med en fond är att den förvaltas av någon annan och att du kan luta dig tillbaka.

  1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  2. AMF Aktiefond Småbolag
  3. Swedbank Robur Ny Teknik
  4. Länsförsäkringar Global Indexnära
  5. Nordnet Indexfond Sverige
  • Den långsiktiga spararen kan höja risken, då det historiskt tenderar att innebära högre avkastning. Med det kan man fokusera primärt på aktiefonder snarare än räntor och obligationer.
  • Spara regelbundet i dina fonder. Att gång efter annan tajma marknaden är i princip en omöjlig uppgift för de flesta. Därför rekommenderar vi att välja ut ett antal fonder för att regelbundet spara i dem – och hålla sig borta från säljknappen.
  • Ha bredd i portföljen. Även om fonder tenderar att vara mer brett än specifika aktier, rekommenderar vi att helst inriktning i olika branscher såväl som länder, och med både storbolag och småbolag. 

Bästa fonderna för kortsiktigt sparande

Huruvida kortsiktigt sparande – 1-3 år – överhuvudtaget passar i fonder eller ej tål att diskuteras, men det finns fällor man definitivt ska undvika samt fondval som passar bättre. Aktiefonder kan man undvika helt och hållet på grund av dess naturliga volatilitet, såvida det handlar om pengar man senare kommer vara i behov av, och istället bör man blicka mot räntefonder. 

Genom att investera i räntefonder minimerar du dina risker. Här måste man vara medveten om bindningstiden för kapitalet och välja en tillräckligt kort räntefond, så att du kan ta ut ditt kapital när behovet finns där.

Vad ska man då titta efter med fonder för kortsiktigt spar?

  • Räntan: Hur hög räntan är avgör hur din investering kommer växa.
  • Bindningstiden: Om sparandet är låst eller inte, och om det är det – hur länge?