Räkna ut GAV

Att räkna ut GAV, som är det pris man i snitt betalat för ett värdepapper som i aktier eller fonder, behöver inte vara svårt. Genom den här sidan får du verktygen samt tips till hur du kan räkna ut ditt GAV, eller som det också kallas: anförskaffningsvärde, och således ta reda på hur du ligger till i en investering.

Guide till att räkna ut GAV 

Att räkna ut ett GAV på en investering är enkelt och görs genom att addera priset vid alla olika köptillfällen och därefter dividera det med antalet värdepapper. Om man vill räkna in sidokostnader, alltså avgifter för affären, drar man av dessa från värdepapprets värde. 

  1. Addera det totala priset för köpet av värdepapper, som en aktie eller fond, vid alla köptillfällen.
  2. Dividera den summan med antalet värdepapper.
  3. Summan är ditt GAV.

Vi illustrerar hur man räknar ut det genomsnittliga anförskaffningsvärdet med ett exempel rörande aktier nedan:

  • Du köper 75 aktier till en kostnad om 10 kronor vid ett tillfälle.
  • Du köper 25 aktier till ett värde om 15 kronor vid ett senare tillfälle.
  • 75 + 25 = 100 är antalet aktier. 
  • 75 x 10 = 750 + 25 x 15 = 1125
  • 1125 / 100 = 11,25

Ditt GAV blir alltså 11,25.

Dock kan man behöva räkna in kostnad för courtage eller växlingsavgifter, som två exempel, när man räknar ut GAV för aktier. Då kan man med enkelhet subtrahera den kostnaden från priset på aktierna och sedermera göra samma kalkyl som ovan.

Vad är GAV?

GAV, även genomsnittligt anförskaffningsvärde, är ett snittpris av vad du betalat för ett värdepapper och anledningen till att ta reda på det här snittet är för att se hur pass lönsam eller kostsam en viss investering varit. Anförskaffningsvärdet kan sedermera vägas mot ett försäljningspris för att få siffran svart på vitt. 

När det kommer till GAV för aktier samt fonder brukar nätmäklarna kalkylera ut detta automatiskt för sina användare, men det finns tillfällen man kan behöva räkna på egen hand. Detta kan exempelvis vara vid nyemissioner, aktiesplittar samt om man vill kalkylera in kostnaden för courtage när man handlat aktier. Därtill kan eventuella skatter vid försäljning och valutaväxlingsavgifter påverka ens GAV, vilket är enkelt att missa.

Genom att hålla koll på sitt GAV med exempelvis avgifter samt courtage inräknade kan man få en bättre överblick över ens investerande – vilket värde man faktiskt fått ut i realiteten, snarare än enbart värdepapprets utveckling. Vissa plattformar automatiserar dock den här processen.

Fler guider:

Vilken approach man bör ha till GAV för aktier & fonder

Givetvis finns det en funktion i att räkna ut sitt GAV, men man bör inte stirra blint på det och definitivt inte oroa sig för att få sitt GAV sänkt i samband med nya köp av en aktie alternativt fond.

Ditt GAV kommer exempelvis minska om du köper fler aktier av ett bolag vars aktiepris ökat sedan du köpte dina första aktier. Däremot påverkar det inte vad du tjänat på aktierna, vilket är det som är av störst betydelse.

Man ska inte heller påverkas i sina köp- eller säljbeslut på grund av ett aktuellt GAV. Det ska enbart vad man anser rådande värdering av aktierna eller fonderna är på i relation till det verkliga priset.

Egentligen är därför GAV enbart viktigt att ta i beaktning för att värdera sina investeringar och dra lärdomar från det. Man kan alltså använda det för att analysera framgångar eller misstag för att bli bättre på att investera pengar, inte för att påverka ett specifikt framtida köp eller sälj.

Frågor & svar om GAV

Vad innebär GAV?

GAV är ett snittpris man betalat för ett värdepapper. Man pratar framförallt om det när det kommer till aktier, fonder och andra former av liknande investeringar.

Vad står GAV för? 

GAV står för Genomsnittligt Anförskaffningsvärde. 

Hur räknar jag ut GAV för aktier?

För att räkna ut ett aktie-GAV behöver du först addera ihop den totala kostnaden för köpen av ett värdepapper för att sedermera dividera det med totala antalet aktier.