Vad är aktier?

En aktie representerar ägarskap i ett företag. Att ha aktier i ett bolag innebär med andra ord att man innehar ett delägarskap, vars storlek beror på andelen ägda aktier mot den totala andelen tillgängliga aktier. Desto fler, desto större ägarskap.

Genom den här sidan kommer vi att svara på frågan “Vad är aktier?” samt alla relaterade frågor för nybörjaren på aktier

Mäklare för aktiehandel

AktiemäklareLäs mer
avanza→ Gå till Avanza
nordnet→ Gå till Nordnet

Hur fungerar aktier? 

Genom aktier får man som ägare exponering mot ett företag, liksom inflytande. Kort och enkelt kommer din första investering, som då matchade bolagets värdering, att följa företagets utveckling – oavsett om det är i positiv eller negativ riktning.

För de allra flesta investerare är det värdet och utvecklingen av företaget, samt således aktien, som är av intresse. Exempelvis finns det därför A- samt B-aktier, där de första primärt innehas av ägare eller ledning, och A-aktier har 10 gånger fler röster än vad en B-aktier har. Däremot är de i princip identiska när det kommer till att följa bolagets värdering.

Kortfattat – ja, hur fungerar aktier egentligen? 

  • Du köper en aktie vars pris är beroende på vad marknaden värderar företaget till i relation till hur många aktier som finns.
  • Beroende på företagets utvecklingen och marknadens tro på det, kommer bolagets värdering i framtiden förändras. Då förändras också värdet på din aktie.

Vad kan påverka aktiekursen?

Det finns flera faktorer som påverkar aktiekurser, men centralt handlar det egentligen om hur bolaget presterar i relation till förväntningar. Nedan nämner vi ett antal faktorer som har en direkt inverkan på ett aktiepris.

  • Företagets vinster: Grunden och huvudpoängen i företagande är att göra vinster samt växa. Vinsterna, dess storlek, är således helt fundamentalt för att värdera hur ett bolag det facto presterar och vad dess värde ska vara. Höga vinster är i allmänhet ett bra tecken, särskilt om de ökat successivt under flera års tid.
  • Spekulationer: Rykten om bolaget har en stark påverkan på vad marknaden tror om framtiden, vilket också direkt kommer påverka aktiekursen. Verkar ett stort uppköp vara på gång? Finns det risker med planerat lanserade produkter? Spekulationer samt rykten är viktigt att hålla koll på.
  • Konjunkturen: Börsen samt aktier påverkas förstås av sin omvärld. Detta eftersom det påverkar folks investeringsvilja. Om konjunkturen är positiv reflekteras det ofta i att en stor andel bolag går bra och om den är negativ tvärtom.
  • Status för marknaden & specifika branschen: Precis som med konjunkturen, kan vissa branscher vara i med- eller motgång av olika typer av skäl. Detta kommer ha en inverkan på investeringsviljan för bolagen som verkar i just den branschen och således aktiepriserna.
  • Besked om utdelningar: Många större bolag som har en god ekonomi samt historik av att ha utdelningar till sina aktieägare, vilket innebär att de delar med sig av en del av vinsten. När besked kommer om framtida utdelningar – huruvida de ska höjas eller sänkas – ses det som en indikation på hur företaget levererar. 

Så handlar man med aktier

Genom moderna nätmäklare, där framförallt Avanza samt Nordnet sticker ut på den svenska marknaden, är det hur enkelt som helst att handla med aktier. Allt som krävs är att man har registrerat konto hos just en mäklare, pengar att sätta in och att marknadsplatsen är öppen, vilket de inte är under exempelvis helger eller sena kvällar.

  1. Registrera dig hos en nätmäklare.
  2. Skapa ett aktiekonto – vi rekommenderar Investeringssparkonto (ISK) eller Kapitalförsäkring (KF). 
  3. Gör en insättning till kontot och sök upp den aktien du är intresserad av.
  4. Köp ett x antal aktier till dess värde i just den sekunden.

Nedan kommer vi också gå igenom några saker som kan vara värt att ha i beaktning när man vill handla, och med målet att tjäna pengar på aktier, däribland vad courtage är och hur aktieutdelning fungerar. 

Courtage

När du sysslar med aktiehandel är det viktigt att ta courtage-kostnader i beaktning. I regel kostar det nämligen att köpa eller sälja en aktie, en avgift som betalas till nätmäklaren för handeln. Därför bör man se över vilka nätmäklare man har – de prissätter courtage olika – samt vilken courtageklass man har; en inställning man sätter beroende på vilka summor man köper aktier för.

Tips: Genom att använda dig av Avanza eller Nordnet för att handla med aktier får du aktier helt utan courtage eller extremt låga avgifter. Gammelbankerna är oftast betydligt dyrare. 

Aktiebelåning

Helt ovanligt är det inte att folk belånar sig för att köpa aktier, där säkerheten ligger i just andra aktier. Man kan alltså, till en specifik ränta, låna för att köpa fler aktier av sin mäklare. Hur mycket samt till vilken ränta beror helt på vad man har för kapital i aktier samt vilka aktier det handlar om, eftersom alla har olika belånings-säkerhetsvärde. 

Vi rekommenderar att vara extremt försiktig med sin aktiebelåning om man bestämmer sig för det. Om ens investeringar minskar i värde riskerar det nämligen att bli en riktigt dyr historia, så var uppmärksam på de risker som finns i att belåna sig för aktieköp.

Aktieutdelning

Vissa bolag på börsen delar med sig av sina vinster till sina aktieinvesterare, vilket kallas aktieutdelning. Detta betalas ut kontant till det konto man har aktierna på och det är helt fritt fram att göra vad man vill med dessa pengar – de hålls alltså inte kopplade till den specifika aktien på något sätt.

Att investera i kvalitativa utdelningsaktier är någonting vi uppmuntrar alla till. Ett bolag som delar ut till sina ägare tenderar att vara säkrare och tryggare.

Vilka typer av aktier finns det?

Visste du att det finns flera olika typer av aktier? Det stämmer faktiskt, och kan vara svårt att hålla koll på. Här kommer vi i kort- och enkelhet att förklara vad skillnaden mellan noterade samt onoterade aktier är, vad A-, B- och C-aktier är för någonting samt om preferensaktier.

Noterade & onoterade

Noterade aktier är från bolag som handlas på en traditionell handelsplats, alltså öppen samt reglerad börs. Dessa kommer du hitta hos dina nätmäklare. Gällande onoterade aktier innebär det alltså att de inte är på en sådan handelsplats, vilket försvårar köp- samt säljmöjligheterna och i viss mån risken.

A, B & C-aktier

A-aktier, B-aktier samt C-aktier kommer du med största sannolikhet att komma i kontakt med när du håller på mest aktiehandel. Den fundamentala skillnaden mellan dessa handlar om investerarnas rösträtt i bolaget – och här är det A-aktier som har störst kraft. Dessa finns i princip bara för att ägare ska kunna bibehålla makten över bolaget.

En B-aktie är exempelvis bara värd 1/10 medan en A-aktie är värd 1/1. 

Mindre vanligt förekommande är det med C-aktier och dessa är egentligen bara en förlängning på skillnaden mellan A och B. Dessa aktier är alltså ännu mindre värda än A-aktierna.

Om du som investerare inte har som mål att påverka företaget direkt, spelar det ingen roll vilka aktier du köper – priserna följer nämligen varandra.